Какъв цвят за кухнята да изберем

Изборът на цвят за което и да било помещение в дома обикновено е доста трудна задача. Всеки член на семейството настоява за своя вариант и накрая кухнята блясва в неочакван цвят, за който никой дори не е подозирал.

Перфектни интериорни решения за уникални кухни – вижте.

Как да прецените какъв цвят е подходящ за вашата кухня?

Ето няколко момента, които ще ви помогнат до известна степен.

Не е тайна, че влизайки в една кухня, първото, което ни прави впечатление е цвета на кухненските шкафове. Освен тях, обаче, в кухнята има стени, плотове, уреди и др.

1.            Изберете цвета на кухненските шкафове.

Тъй като те заемат голяма част от пространството в кухнята и са един от големите разходи при ремонта на кухнята, първо изберете техния цвят. Логично е, че няма да ги сменяте поне 10 години, ако не и повече.

2.            Изберете уредите

Няма как да прецените какъв модел и брой шкафове са ви необходимо, ако не знаете какви уреди ще разположите там. Със сигурност печката, хладилника, мивката и аспиратора ще окажат значително въздействие върху избора ви на цвят.

3.            Изберете кухненския плот

Тъй като плотът в кухнята се набива на очи, изберете такъв, който да си подхожда с цвета на шкафовете.

4.            Изберете подова настилка

Цветът на подовата настилка в кухнята също трябва да бъде съобразена с цвета на шкафовете и плота. Според специалистите по интериорен дизайн, подовата настилка трябва да е приблизително еднаква с цвета на шкафовете и плота. Това спомага за доброто визуално възприемане на хоризонталните площи в дома. Правилният избор на подова настилка до голяма степен ще спомогне кухнята ви да изпъкне без да играе водеща роля в нея.

5.            Изберете гръб за кухнята

Гърбът на кухнята също трябва да се избира внимателно, за да не загрози всичко направено до момента. Всичко трябва да е съобразено стилово. Гърбът на кухнята може да бъде от различни материали – плочки, огледала, стъкло, камък, дърво и др. Можете да съчетаете бели шкафове със стоманен гръб или тъмни шкафове с бял гръб. Възможностите са много, затова разглеждайте, пробвайте с мострите, които ви е предлагат и тогава взимайте решение.

6.            Изберете цвета на стените

Цвета, който изберете за стените на кухнята, трябва да се съчетава добре с пода, шкафовете, гърба, пода. Той може да съдейства за акцентирането върху кухнята.

7.            Изберете смесителя и дръжките

Дръжките на шкафовете също трябва да бъдат подбрани с мисъл, същото важи и за смесителя. Някои собственици на жилища предпочитат дръжките на кухненските шкафове да си приличат със смесителя. Разбира се това не е задължително. Важното е и двете да са практични, удобни и лесни за поддръжка.