Често задавани въпроси за материала на кухненската мивка

Всеки, който е прави или обновява кухня, знае как може да се чувства човек, който трябва да вземе толкова много решения в много кратък период от време. Предварително се запознайте с някои особености, които могат да бъдат ключови и да намалят стреса. Ще се спрем на някои видове мивки, които са предпочитани в наши дни.

Моделите кухненски мивки, които фирмата монтира на шкафовете си.

Разходите, функционалността и естетиката трябва окажат влияние при избора на материала на вашата мивка. Например, можете да попаднете на по-изгодни цени за кухненска мивка, направена от неръждаема стомана, но да сте наясно колко лесно може да се надраска и да има непрекъснато следи от капки. Бялата шамотена или чугунена мивка е красива, но може да се окаже трудна за поддръжка. Кварцовите мивки стават все по-популярни, но те могат да ви се видят скъпи и не са непременно бронирани.

Ще пропуснем информацията за мивките от неръждаема стомана и чугун, тъй като всички знаят техните предимства и недостатъци.

Гранитогрес

Мивките от гранитогрес изглеждат много добре, трайни са и по тях не остават следи от капки или драскотини, както при мивките от неръждаема стомана. Те се продават в разнообразни неутрални нюанси, но повечето хора предпочитат по-тъмните- сиви, кафяви и черни, тъй като те добре прикриват замърсявания от храна. Няма да се налага да я почиствате толкова често, колкото трябва, защото тя никога не изглежда мръсна. Въпреки че тези мивки са трайни, те може да се напукат, ако не внимавате. Случвало се е мивката да бъде счупена по време на транспортирането. Винаги проверявайте  старателно преди монтажа, за да сте сигурни, че не е повредена.

Естествен камък

Ако поставяте плот от естествен камък, помислете за монтиране на мивка от същия камък. Някои камъни, обаче, са податливи на петна, така че вземете проба от камъка, който сте харесали и го тествайте, за да се уверете, че сте доволни от начина, по който се справя  с оцветяването.

Кварц

Ако сте с кварцов плот, имате възможност за монтиране на същата кварцова мивка. Едно нещо, което трябва да имате предвид с кварц обаче е, че по-тъмния и по-наситен на цвят кварц е податлив на надраскване и повреждане от удари много повече, отколкото по-светлия цвят.

Мед

На пазар за нещо по-различно? Медните мивки са много привлекателни, също са доста устойчиви на ръжда и имат антимикробни свойства, което ги прави чудесен избор за кухнята. Ако  изберете висококачествена медна мивка, която е поне 99% чиста мед, трябва да има малко количество цинк, за да може да стане по-устойчива. Избягвайте силни химикали с тази красота и почиствайте с мек сапун и вода, в съответствие с препоръките на производителя.