Грижа за дървените прозорци и врати

Дървените прозорци и врати изискват периодични грижи, за да се гарантира, че ще поддържат своя добър външен вид, трайност и правилна функция. Естествено, дървените прозорци са обект на редица метеорологични условия и поради различните видове архитектурни и инсталационни решения, трябва по-често да се извършва профилактиката.

Най-често френските врати са именно от дърво – погледнете и тях.

Въпреки това, специалистите казват, че колкото по-редовно се извършва поддръжката, толкова по-добре: „Периодичните проверки и поддръжка не е необходимо да бъдат много времеемки и трудни за осъществяване и ако се правят редовно, то може да овладеят всички потенциални проблеми, преди те да са започнали или в ранните им етапи. Това без съмнение ще ви спести много време, усилия и пари в дългосрочен план.

Превантивната поддръжка е от съществено значение, за да се избегнат всякакви сериозни щети в бъдеще: „Един добър навик е да се инспектира, чисти и прави необходимата поддръжка, което е необходимо, на всеки шест  месеца.“

Почистване

С течение на времето натрупването на мръсотия, сажди и други вредни замърсители ще полепнат по всеки външен прозорец, което всъщност може да бъде изключително вредно, ако не се почиства периодично. Обикновено, мръсотията и саждите са кисели и с течение на времето те могат сериозно да увредят повърхността на всеки прозорец, изработен от дървен материал и с течение на времето да проникне в самото дърво. За да се предотврати това, се препоръчва необходимостта цялата  дървена дограма да бъде  основно почистена, както вътре, така и отвън, два пъти годишно.

Можете да използвате тези начини:

  • Избършете повърхността само с влажна кърпа или гъба.
  • Ако има прекалено много натрупани прах и сажди, можете да измиете с кърпа или гъба без прах и лека смес на топла сапунена вода. Най-удачният препарат трябва да бъде мек, да има неутрално PH и да не бъде абразивен в никакъв случай.
  • Изплакнете повърхността с чиста вода, за да се отстрани сапунената утайка и оставете повърхността спокойно да изсъхне напълно.

Какви проблеми може да забележите?

Докато почиствате прозорците, е удобен момент да ги огледате отблизо за евентуални проблеми. Един от проблемите, които биха могли да възникнат е проникването на вода. Това може да бъде причинено от напукване на повърхността на дървесината, поради липса на необходимата поддръжка или поради липса на обща поддръжка на къща, като спукана канализационна тръба или канавка, водопровод, пълзяща влага и т. н. Дървените прозорци са проектирани да издържат на вода, без да остават продължително време. Ако водата е постоянно в контакт с дървената рамката на прозореца, това в крайна сметка ще доведе до повреда и дори унищожаване.